Gerakan Mahasiswa

"BABI MENGGANAS"

Muktakhir ini,kita sering mendengar khabaran mengenai wabak selesema Babi (H1N1) yang semakin menular di seluruh pelusok dunia.Virus ini mula memperkenalkan dirinya di Mexico dan mula mengganas dengan meragut nyawa 149 orang.Tidak cukup dengan itu,wabak ini telah mula melebarkan empayarnya di negara-negara yang berdekatan.Antara negara yang terkena tempias ialah Amerika,Scotland,New Zealand dan beberapa negara lain.Berita melaporkan sebanyak 10 orang di dua Negara tersebut menjadi mangsa keganasan wabak babi.Selain itu,Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran wabak yang dianggap makin mencemaskan itu berpotensi untuk menjadikan pusat ‘pandemik’ atau wabak yang akan merebak di seluruh dunia.


Apakah itu Selesema Babi (H1N1)?


Ia adalah penyakit sistem pernafasan akut yang biasanya menjangkiti babi.Ia tersebar menerusi partikel kecil dalam udara atau sentuhan langsung.Pakar bimbang,lebih banyak ia tersebar,ia akan menjadi lebih mudah berjangkit namun tiada cara untuk meramalkan bila ia berlaku.
Langkah percegahan ialah:


-membasuh tangan dengan kerap
-duduk pada jarak selamat daripada mereka yang dijangkiti.

Bagi penduduk Malaysia,orang ramai diminta segera berjumpa doktor jika ada symptom batuk,demam dan sakit badan. Selain itu,kementerian Kesihatan menguat kuasa serta-merta empat langkah pencegahan.

1.Pemantauan bersama dengan WHO.

2.Pengamal perubatan di sekor swasta di minta melaporkan pesakit yang menghidap selesema atau randang peparu yang teruk dan
individu yang pernah melawat Mexico,California atau Texas selepas 17 April lalu kepada Pejabat Kesihatan Daerah terdekat.


3.Melakukan saringan disemua pintu masuk di Negara ini.

4.Membuat kenyataan akhbar dari semasa ke semasa.


Diharapkan segala usaha yang dibuat memberikan hasil dan dasar perluasan kuasa oleh babi berjaya disekat. Kalau hendak di ungkitkan sejarah beginilah cara orang Kufar menjatuhkan pimpinan Khulafah islamiyah yang terakhir di Turki. Ia dimulakan dengan penaklukan satu kawasan ke kawasan lain.Hal ini di sebabkan kelumpuhan orang islam memudahkan musuh melanyak kita.Begitu juga dengan sistem badan kita bila antibodi gagal berfungsi dah diserang virus semua jadi lumpuh.Setiap yang dijajah pasti ada kesan dan seksaanya kepada orang islam.Begitu juga dengan dasar perluasan kuasa oleh virus babi bezanya ia tidak mengenal sesiapa.Ia akan bertindak kejam pada musuhnya.Setiap yang diseksa pasti sehingga kehujung nyawanya,begitu juga perkara yang dilakukan oleh angkatan tentera babi. Namun demikian,adakah ini satu malapetaka yang tidak kunjung tiba atau satu amarah dari Allah s.w.t.


Seorang doktor pakar jantung dari Indonesia ada menyebut mungkin virus ini adalah ciptaan manusia atau lebih mudah ciptaan orang Amerika kerana unutk melariskan ubat mereka.Tapi ini semua adalah kemungkinan dan masih tidak sahih.
Selain itu,kita juga perlulah mengkaji dengan lebih terperinci penyakit yang boleh hadir melalui binatang.Hal ini kerana sejak kebelakangan ini terlalu banyak virus datang melalui binatang, mungkin sebelum ini kita tidak menyangka sejenis binatang boleh menyebabkan penyakit.Itulah zat Allah,disebabkan sifat Kudrat yang ada padaNya semua yang diingini pasti akan berlaku.

Firman Allah:

‘……bila aku kata jadi maka jadilah’


Dalam ayat ini Allah tidak berkata jadi tetapi Allah mengunakan kudratnya untuk menjadikan sesuatu.Walaupun pelbagai penyakit sudah banyak muncul tetapi kita perlulah meneruskan mengkaji supaya tahap keimanan kita semakin meningkat dan kita lebih dekat kepada Allah..

Wallahu’alam..

0 Komentar: